Kırmızı Şarap Kalp Dostu Değil Mi ?
Diyetisyen Funda Özkan, “Kırmızı Şarap Kalp Dostu Mu?” tezinin çürüdüğünü açıkladı. Özkan, Dünya Kalp Federasyonu ve bir çok bilimsel kuruluşa nazaran kırmızı şarap artık kalp dostu değil !
Kırmızı şarap kalp dostu mu değil mi? Dünya Kalp Federasyonu (WHF) başta olmak üzere, birçok bilimsel kuruluşa nazaran, kırmızı şarap artık kalp dostu değil. WHF, ölçülü ölçüde alkol içmenin kalp hastalığı riskini azaltabileceği tarafındaki yaygın fikre meydan okuma kararı aldığı bildirildi. Kırmızı şarabın kalp dostu olmadığı tarafındaki son bilimsel çalışmaları inceleyen Diyetisyen Funda Özkan, kırmızı şarabın neden kalp dostu olmadığı konusunda şu bilgileri verdi:
Kırmızı Şarap Hakkında. Uzun Vadeli Bir Araştırma Yok
Özkan, kırmızı şarap efsanesi hakkında şunları söyledi, “Yıllardır yapılan araştırmalar, ölçülü ölçüde kırmızı şarap içmekle uygun kalp sıhhati ortasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Ölçülü ölçüde alkol tüketen şahısların daha düşük kalp hastalığı oranlarına sahip olduğunu gösteren bu araştırmaların tümü gözlemseldir. Bu tıp çalışmalar sebep ve sonucu kanıtlayamaz, yalnızca ortalarındaki bağlantıyı kanıtlayabilir. Orta derecede içme (sağlıklı kadınlar için günde bir içki (145 gram) ve sağlıklı erkekler için günde iki içki olarak tanımlanır) yaygın olarak inançlı kabul edilir. Lakin bugüne kadar, alkolün sıhhat üzerindeki tesirleri hiçbir vakit uzun vadeli, randomize bir çalışmada test edilmemiştir. Kırmızı şarabın bu yarar ile direkt alakalı olup olmadığı yahut öteki faktörlerin rol oynayıp oynamadığı belgisiz.
Kırmızı Şarabı Yüzlerce Kadeh İçersek Belki
Kırmızı şarabın kalp için yeterli olabileceği yaygın bir varsayımdır zira temel olarak üzüm kabuğunda bulunan resveratrol üzere yer fıstığı ve yaban mersini de bulunan antioksidanları içerir. Resveratrolün nitekim kalbi kollayıcı olup olmadığı konusunda bir tartışma var. Ek olarak, esirgeyici bir tesir elde etmek için almanız gereken resveratrol ölçüsü hakkında da tartışmalar var. Esirgeyici olduğu bildirilen resveratrol ölçüsünün muadilini elde etmek, muhtemelen fazla şarap tüketmek manasına gelir. Resveratrol konusunda fareler üzerinde yapılan araştırmalar ikna edicidir. Lakin farelerde sıhhati düzgünleştiren dozlara muadil bir ölçü elde etmek için günde yüzlerce bardak kırmızı şarap içmeniz gerekir. Sadece kırmızı şarap değil orta derecede alkol kullanımının hakikaten daha düzgün olup olmadığını belirlemek için farklı alkol cinslerini (kırmızı şarap, beyaz şarap, bira, alkollü içkiler) karşılaştıran geniş bir prospektif çalışmaya muhtaçlık var.
Peki ne yapmalıyız?
Bilim kesin bir sonuca varana kadar ölçülü içmeliyiz.
Kırmızı Şarap Efsanesinin Kaynağı Fransızlar
Kırmızı şarabın kalbe uygun geldiği yaklaşımı, 1980’lerin sonunda ortaya atılan Fransız Paradoksu sloganına kadar uzanıyor. Fransız Paradoksu, Fransızların ağır doymuş yağlı beslenip, sigara içmelerine karşın, kalp damar hastalıkları görülme oranının düşük olması Bordeaux bölgesinde rutubetli ortamda yetişen “cabernet sauvignon” cinsi üzümlerden yapılan kırmızı şarabı sık tüketmelerine atıfta bulunur. Kırmızı ve mor üzüm kabuklarında (diğer birçok meyve, sebze ve kuruyemişte olduğu gibi) bulunan polifenoller, şarabın kalp hami özelliklerini teorik olarak açıklar. Öbür bir argüman, kalp krizlerini ve felçleri önlediği gösterilen bir beslenme modeli olan Akdeniz diyetinin kırmızı şarap içerdiği gerçeğinden kaynaklanmaktadır” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)