Haber

Kılıçdaroğlu: İyi ki bu ülkede yerel yönetimler var. Yerel Yönetimler olmasaydı tablo bize çok daha vahim bir süreç yaşatabilirdi.

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay’ın deprem bölgesinde yaptığı açıklamada, “İyi ki bu ülkede yerel yönetimler var. Yerel yönetimler olmasaydı tablo çok daha vahim bir süreç yaşamamıza neden olabilirdi. hükümetler kendi imkanları, tecrübeli personel ve araçlarıyla kısa sürede deprem bölgesine intikal etti ve birçok yarayı sardı.Onun için ayrım yapmadan sadece CHP’li belediyeler için söylemiyorum ama tüm belediye başkanlarına hizmetlerinden dolayı canı gönülden teşekkür ediyorum.” Kılıçdaroğlu, Hataylı gençlere seslenerek, “Bu şehirden vazgeçmeyin… Hatay’ı ayağa kaldırmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün CHP büyükşehir belediye başkanları ile birlikte Hatay’ın deprem bölgesi olan Defne ilçesini ziyaret etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi ANFA Emniyet Genel Müdürü ve Hatay Afet Koordinasyon Sorumlusu, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ilk gününden bu yana bölgede yürütülen çalışmalara ilişkin şunları söyledi:

“İlk günden itibaren Ankara Büyükşehir olarak 1.200 personel ve 500 araçla buraya geldik. Yine Ankara’dan 500 kişi arama kurtarma grubu araçlarıyla yanımıza geldi. Dolayısıyla 2 bin işçi ile burada hizmet vermeye başladık. ve ilk günden itibaren yaklaşık 600 araç.Sonuç olarak personelimizi ve aracımızı Kahramanmaraş’a gönderdik.Halen 450 personel, 150 araç,İstanbul Büyükşehir Belediyesi,İzmir Büyükşehir Belediyesi,Mersin Büyükşehir Belediyesi enkaz ve kurtarma çalışmalarımız devam ediyor, yeme içme. Hatay merkezde 5 bin ekmeklik mobil fırınımız var” 5 bin yemek kapasiteli mutfağımız var. Samandağ’da 3 bin kişilik mutfağımız var” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, bölgedeki çalışmalarla ilgili şöyle konuştu:

“BÜTÜN AFET BÖLGESİNİ BİRLİKTE YÜKSELTECEĞİZ”

“Sayın Başkan, ilk gün Lütfü Başkanımızın Hatay’daki yıkımın çok büyük olduğu ve kimsenin gelmediği tweet ve mesajlarından sonra önce buraya yönlendirildik. Ancak sadece itfaiyemizin kurtarma ekibini götürdüler. O an nereye gittiğini bilmiyoruz. “Osmaniye’ye gideceği söylendi” ama sonra Gaziantep’e indi ve oradan Kahramanmaraş’a yönlendirildi. İlk itfaiye biz gittik. Oradan sonra Hatay’a yüklendik.Tabi arama kurtarma dönemi bittikten sonra Kahramanmaraş’ta eşleştirildik ve Hatay İstanbul Büyükşehir’e verildi.Bunun için şimdi Kahramanmaraş’ta büyük bir tesis kurduk.Çalışıyoruz. bu hafta itibari ile daha fazla hizmet vermek için ama grupları tam olarak buraya çekemedik su sıkıntısı var akıyor boşuna belli bir bölge verdiler bize istanbul ekipleriyle çadırkentlere su verilirken Büyükşehir, Mersin, Hatay Büyükşehir Şu an mevcut hatların panjurlarını yapıyoruz. Ana hattan su verildiğinde daha tehlikeli olması için çok çalışıyoruz. İnşallah büyükşehirlerimiz ve AFAD ile birlikte tüm afet bölgesini ayağa kaldıracağız. Çok çalışıyoruz. Arkadaşlarımız ilk günden beri buradalar.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şunları söyledi:

HATAY’IN KİMLİĞİNE UYGUN BİR YAPIYA İHTİYACIMIZ VAR”

Sayın Başkan, değerli liderlerim, değerli basın mensupları; Nitekim ilk günlerde Hatay burada çok zor durumdaydı. Büyük bir yıkım oluyordu ve iletişimde büyük sorun yaşıyorduk. Büyükşehir belediye başkanlarımız, diğer belediye başkanlarımız ve yurt içinden ve yurt dışından arama kurtarma ekipleri sayesinde ilk iki günden itibaren Hatay’a taşınmaya başladılar ama bu süreçte en çok yıkım ve can kaybı yaşayan il olduk. 10 il. 8. günden itibaren bağlantıda düzelmeler başladı ama en çok ihtiyaç duyduğumuz ilk 2-3 gün gerçekten birbirimizle konuşmakta zorlanıyorduk. İnternet, telefon, whatsapp’ın hiçbirine bağlanamadık. Whatsapp ile bile zaman zaman gönderdiğimiz mesajlar 1 gün sonra muhatabına ulaştı. İlk günlerde bu ortada bazı sıkıntılar yaşadık ama sonrasında tüm kurum, kuruluş ve belediyelerimiz hep bir arada örgütlenebildi ve bir yandan harabelerde yaşayan insanları hayata döndürmeye, harabeleri temizlemeye çalıştık. Bir yandan bu yıkımın ortasında hastalarımızı tedavi ediyoruz. Bunun dışında ya hayatta kalanlarımızın gitmesine katkıda bulunmaya çalıştık ya da burada kalanların en az etkilenmesi için çadır, konteyner, giyim, ısınma, yeme-içme sorunlarını birlikte çözmeye çalıştık. kış şartlarına göre. Şu anda 13 ilçede arızalar dışında su sorunu yok. Antakya Defne’nin dış mahallelerinde ve yukarı mahallelerinde genellikle su bulunur. İki gün önce meydana gelen depremde bazı binalarımız çöktüğünde ana vanalarımız göçmüştü. Şu anda onları kaldırma sürecindeler. Yıkıma genel olarak baktığımızda bugün çok daha iyi durumdayız. Sayın Başkan, şu anda çok büyük bir sorunumuz var; Temas etmek. Bu 10 il ve Hatay Büyükşehir olarak şu anda Türkiye’de iletişime en çok ihtiyaç duyan bölge biziz. Bu yeniden yapılanmayı çok iyi düşünmemiz gerekiyor. Burası bir Türk yurdu ama burası asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, birçok kültüre, 13 medeniyete ve 27 kültüre ev sahipliği yapmıştır. Burada büyük bir tarih, kültür ve medeniyet birikimimiz var. Öncelikle onları ayağa kaldırmamız gerekiyor aynı zamanda Hatay’ın kimliğine uygun bir yapılanmaya ihtiyacımız var. Yine şehir planlamasına, kişilik ve kimlikle inşa edeceğimiz binalara ihtiyacımız var. Yeşil alan, sosyal donatı, devlet kurumlarının yerleşimi gibi tüm konuları çözerken multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hem belediyeler, hem odalarımız başta olmak üzere buradaki sivil toplum kuruluşları, hem de üniversiteler Hatay’ı yeniden değerlendirmeli. Belki bu bizi bir ay geciktirir ama bundan sonraki süreçte Hatay yine insanlarla dolacak; Ticaretin, turizmin ve tarımın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Burada üç kez bize geliyorsunuz, gerçekten bu toplantıda Hatay’a ve bu bölgeye çok değer veriyorsunuz, çok teşekkür ederim.”

“BAZI SORUNLARIN ÜZERİNE DÖNÜLMEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin verdiği zararın en aza indirilmesi için çalışmaların hızla sürdürülmesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi deprem bölgesine üçüncü kez geliyorum. Sorunları dışarıdan izliyor gibi görünsek de depremin ilk günleri, sonrasında, şimdi de buraya geldim. Yaşanan felaket 17. günü dolduruyor, bazı sorunların hala aşılmadığını biliyoruz. “Umarım bu sorunlar bir an önce çözülür. O bizim en büyük dileğimiz. Hepinizin huzurunda tüm belediye başkanı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm belediye başkanı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Belediye çalışanlarına gönülden teşekkür ediyorum. Çok ve özverili çalıştılar. “Bir insanı nasıl kurtarabiliriz, enkazı nasıl kurtarabiliriz, ihtiyaçlarını nasıl giderebiliriz? Bütün emeklerini, bütün emeklerini bu çerçevede harcamışlar, ‘Sorunu çözebiliriz. Bizim için son derece değerli. su sorunu hala çözülmedi.Umarım kısa sürede çözülür.Çadır ihtiyacı hala tam olarak karşılanmamış.Burada da büyük eksiklikler var ve bunların da hızla giderilmesi gerekiyor.İnsanlar en azından bir çadır istiyor. Yıkılan binalarının yanında.Çünkü binalarda onların eşyaları var ve o eşyaların bir şekilde başkaları tarafından alınmasını veya çalınmasını istemiyorlar.Bir de kabul etmeliyiz ki mülkiyet hayatın çipsidir.Bu nedenle insanlar Evinden ve yaşadığı yerden bu kadar kolay çıkmak istemeyen belediye başkanı arkadaşlarımız bu kapsamda çadır ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden geleni yapıyorlar.Maalesef sadece Türkiye’de çadır ihtiyacının yeterince karşılanmadığını görüyoruz. Hatay’da değil başka bölgelerde de.

“HATAY BİR ANTİK KENTTİR”

Büyükşehir Belediye Başkanımız Hatay ekseninde önemli bir konuya vurgu yaptı. Hatay gerçekten de bir kadim şehir; Tarih boyunca farklı medeniyetlerin yaşadığı, farklı kültürlerin, olağanüstü güzelliklerin yaşandığı, güzelliklerin yaşatıldığı güzel bir şehirdir. Bu şehre ‘hızlı bir şekilde inşaat sağlayacağız’ demek yanlış olmaz. Kentin dokusuna, kültürüne sahip çıkarak, kadim yapısını koruyarak bir süreç başlatmak gerekiyor. Elbette yeni yerleşimler olabilir, yeni binalar yapılabilir ama şehrin dokusu, şehrin kültürü ve şehrin tarihi eserlerinin korunması gerekiyor. Bu sadece bizim açımızdan değil. Hatay dünya kültürü için hem kendi bölgesinde hem de dünyada çok nadide bir şehir çünkü biz öyle olmasını diliyoruz. Sayın Önder bakanlıklardan bahsederken özellikle Kültür Bakanlığı bu konuya dikkat etsin, üniversiteler bu konuya dikkat etsin, tarihçiler bu konuya dikkat etsin. Yani Kültür Bakanlığı, belediye başkanları, burada yaşayan kadim kültüre sahip çıkan sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve üniversitelerle iş birliği yapılarak Hatay’ın yeniden ayağa kaldırılması gerekiyor. Bunun için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Yeter ki Hatay yükselsin.

BU ŞEHİRDEN BEKLEMEYİN”

Hataylı çocuklara ve gençlere de seslenmek istiyorum; Hatay annelerinizin, babalarınızın, dedelerinizin yaşadığı kadim bir şehirdir. Bu şehirden vazgeçme. Bu şehre gel. Şehir, bağrında olağanüstü zevkler barındıran bir şehir. Hatay’ı tekrar ayağa kaldırmak için elimizden geleni yapacağız. Elbette sadece Hatay değil, deprem yaşayan hemen hemen tüm illerimizde Kahramanmaraş ve Adıyaman’ın sorunlarının bir an önce çözülmesini istiyoruz.

BU ÜLKEDE YEREL YÖNETİMLERİN OLMASI İYİDİR. YEREL YÖNETİMLER OLMAYACAK MASA ÇOK DAHA ZOR BİR SÜREÇ GEÇİRİLİRDİ”

Belediye başkanlarımız en küçüğünden en büyüğüne özveriyle çalışıyor. Zaman zaman engeller çıksa da engelleri aşarak halka hizmet etmeye devam ediyorlar. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Bu ülkede yerel yönetimlerin olması uygundur. Yerel yönetimler olmasaydı tablo çok daha çetin bir süreç yaşamamıza neden olabilirdi. Yerel yönetimler kendi imkânları, deneyimli personel ve araçlarıyla hızla sarsıntı bölgesine hareket ederek birçok yarayı sarmaya çalıştı. O yüzden hiçbir ayrım yapmadan sadece CHP’li belediyeler için söylemiyorum, bütün belediye başkanlarına hizmetlerinden dolayı canı gönülden teşekkür ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu