Haber

İYİ Partili Yaşar: Taşeron işçilere hakkınızı ödeyemeyiz dediniz, gerçekten de ödemediniz

YETERLİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan taşeron emekçilerin problemlerini TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdi. Yaşar, “Biz sizin kıymetinizi bilemedik sağlık sektöründe, tarım sektöründe sizin hakkınızı ödeyemeyiz dediniz. Gerçekten insanların hakkını ödemediniz. Bu şartlar altında hayatlarına devam etmeleri mümkün değil” diye konuştu.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine nazaran, ÂLÂ Parti Kümesi daha evvel TBMM Başkanlığı’na “Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde taşeron olarak görev yapan personelin sorunlarının araştırılması” için araştırma önergesi vermişti. TBMM Genel Kurulu’nda bugün, önergenin gündeme alınması önerisi görüşüldü.

Önerinin münasebetini açıklayan YETERLİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar şunları söyledi:

‘AYNI İŞİ YAPMALARINA RAĞMEN EŞİT ÜCRET ALMIYORLAR’

“Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde taşeron ve kontratlı olarak vazife yapan işçi sayısı her geçen gün artmaktadır. Yalnızca Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde 4 bin çalışan var. Geceleri yok, gündüzleri yok kurumda çalışan teknik işçiyle tıpkı işi yapmalarına karşın maalesef eşit fiyat konusunda düşünceleri var, takıma geçme konusunda badireleri var. Tıpkı kurallarda birebir işleri yapan insanların farklı fiyat alıyor olması yahut birinin kontratlı, birinin takımlı olması düşünülemez. 696 sayılı Kanun Kararında Kararname’yle kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak vazife yapan işçinin bir kısmı daimi takıma geçmiştir ama o devirde hükümet tarafından belirlenen kuralları taşımayan taşeron personeller daimi takıma alınmamıştır. Bu işçiler taşeron olarak bakanlık bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.”

‘TAYİN VE ATAMA KONUSUNDA DA SORUN YAŞIYORLAR’

Aynı biçimde tayin ve atama konusunda da sorun yaşıyorlar. Eş durumunda tayin de bile bulundukları yapı itibariyle eş durumundan tayin isteyemiyorlar. Atama konusunda yapabilecekleri bir şey yok. İnanıyoruz ki bugün parlamento da kâfi çoğunluk yok fakat bu ülkemiz için kıymetli bir sorun. Binlerce teknik eleman bugün mezun üniversite kapılarında işsizlik ordusu içerisinde yerlerini alıyorlar. Hasebiyle içinde bulunduğumuz kurallarda bunların kesinlikle takıma geçmesi lazım. Eşit koşullarda, liyakat temeline nazaran birebir fiyatı almaları gerekiyor. Biz artık bununla ilgili somut adımların atılmasını istiyoruz.

‘BİZİM GETİRMEMİZ RAHATSIZ EDİYORSA SİZ GETİRİN BİZ DESTEKLEYELİM’

“Yerel idareler, kamu iktisadi teşebbüslerinde binlerce işçi taşeron olarak misyon yapmaktadır. Pek çok toplumsal haktan mahrum olarak kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışan taşeron işçisi sıkıntıların tahlili ve daimi takıma geçme konusunda talepte bulunmaktadır. 90 bin taşeron personele takım verileceğini söylüyorsunuz lakin maalesef bu bir türlü gerçekleşmiyor. Bizim gündeme getirmemiz sizi rahatsız ediyorsa kıymetli değil siz gündeme getirin biz de parti olarak olumlu oy vereceğimizi, her türlü katkıyı sağlayacağımızı buradan söz etmek istiyoruz.”

‘BU, KAMUNUN KANAYAN YARASIDIR’

“Biz sizin değerinizi bilemedik sıhhat kesiminde, tarım dalında sizin hakkınızı ödeyemeyiz dediniz. Sahiden insanların hakkını ödemediniz. Bu kurallar altında hayatiyetlerine devam etmeleri mümkün değil. Parlamento olarak ortak sorunlar konusunda, ortak meseleler konusunda birlikte hareket edebiliriz. Bu kamunun sahiden kanayan yarasıdır.”

HDP’Lİ ÇEPNİ: İSTİSADİ BÜYÜME BÖYLE ÇALIŞMA KOŞULLARI ÜZERİNDE YÜKSELİYOR

İYİ Parti’nin grup önerisi üzerine söz alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de “Taşeron çalıştırma kanayan bir yaradır. Binlerce insan birebir işi yapmasına karşın tıpkı hakka sahip değiller. Aslında ülkede son derece ağır bir çalışma şartı var. Beşerler aldıkları fiyatla geçinemez durumdalar” dedi.

“İktidarca iş bulmuşsa, karnında ekmek varsa onun için kafidir. Gerisini isteyen nankördür. Biz bunu reddediyoruz” diyen Çepni, “AKP’nin iktisadı büyüme edebiyatı işte böylesi çalışma şartları üzerinde yükseliyor. Taşeron çalışma şartları üzerinde AKP iktisadı büyüyor. Çalışanların takım talebi derhal karşılanmalıdır” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ KAYA: SADECE KARAYOLLARI’NDAKİ TAŞERON İŞÇİ SAYISI 4 BİNE ULAŞTI

AK Parti iktidarında taşeronlaştırmanın arttığını belirten CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ise “Bu sorun bir bütün halinde çözülmesi gereken bir değerli bir problemdir. Zira başta mahallî idareler olmak üzere çabucak hemen her kuruluşta taşeron arkadaşlarımız çalışır hale gelmiştir. Yalnızca Karayolları bünyesinde çalışan taşeron emekçi sayısı 4 binlere ulaşmıştır” diye konuştu.

Taşeron olarak çalışanların kadrolu çalışanlarla aynı işi yaptığına dikkat çeken Kaya, “Bizlere, sizlere her gün yüzlerce mail gönderiyorlar. Ben her gün maillerimi denetim ediyorum, gelen iletilere bakıyorum. Muhtemelen sizler bakmıyorsunuz baksanız bu kanayan yarayı bugüne kadar çözmüş olurduk” dedi.

AK PARTİLİ YEĞİN: EMEK SÖMÜRÜSÜNE HİÇBİR ZAMAN GEÇİT VERMEDİK

AK Parti adına ise Ankara Milletvekili Orhan Yeğin konuşma yaptı.

Parti olarak çalışana değer verdiklerini söyleyen Yeğin, “20 yıllık AK Parti iktidarında çalışana paha vermeyi, emeğin pahasını artırmayı ve emek kısmını haklarıyla buluşturmayı daima ön planda tuttuk. Bu hassasiyetimizin bir sonucu olarak yaklaşık 5 yıl evvel kamuda taşeron firmalar üzerine çalışan işçi vatandaşlarımızın kimi sıkıntılarını ele alıp tahlile kavuşturduk. O vakitte vatandaşlarımızın takım taleplerine tekrar birebir anlayışla kulak verdik, dinledik ve imkanlar doğrultusunda nelerin yapılabileceğini tartışıp bunun çalışmalarını yaparak kimi adımları attık” ifadelerini kullandı.

Taşeron işçilerin bir kısmının kadroya alındığını dile getiren Yeğin, “Yıllardır takım hasretiyle bekleyen taşeronda çalışan yaklaşık 1 milyon çalışanımızı ve aileleriyle birlikte çok daha fazla kişinin beklediği taşeron emekçilere takım konusunu 24 Aralık 2017’de yaptığımız düzenlemeyle kıymetli ölçüde büsbütün olmasa da tahlile kavuşturduk. Artık 24 Aralık 2017’deki 696 sayılı KHK’nın takım kapsamının dışında kalan emekçilerimizin takım talepleri devam etmektedir. Biz emekçinin, işçinin her vakit yanındayız, olmaya da devam edeceğiz. Emek sömürüsüne de, haksızlığa da hiçbir vakit geçit vermedik” biçiminde konuştu.

Önerinin oylaması sırasında toplantı kâfi sayısı bulunamadı ve birleşim kapandı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu