İstanbul’un ilk asurası Sünbül Efendi Tekkesi’nde kaynadı.
İnsan ve İrfan Vakfı tarafından bugün Sünbül Efendi Merkez Tekkesinde düzenlenen törende; Gün boyu pişirilen aşureler, ağıtlar, zikirler ve şifalı ayetler eşliğinde mahalle sakinlerine ve misafirlere ikram edildi.
İstanbul’un fethinden sonra Fatih Kocamustafapaşa’daki Sünbül Efendi Tekkesi’nde Hz.
ÇEYREKLER BERABERLİK RUHUNA YENİDEN UYANDI
Muharrem ayında Sünbül Efendi Merkez Tekkesi başka bir heyecana bürünürdü. Kızgın kazanlarda pişen aşurelerin karıştırıldığı muhteşem tabloyu tevhid, ilahiler ve dualar tamamlardı. Kerbela Şehitleri ruhuyla aşure kaynatma geleneğine yeniden sahip çıkan İnsan ve İrfan Vakfı; Muharrem bugün de aynı yöntemle birlik ve beraberlik ruhuna aşı pişirmek için ocağı kaldırdı.
“EHL-İ BEYT-İ RASULLAH’TA BİR OLMAYA MUHABETTİ İŞARETİ”
Tören devam ederken İnsan ve İrfan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı M. Fatih Çıtlak katılımcılara hitap etti.
“Ehl-i Beyt-i Resulullah (sav)’ın sevgisiyle ağzımız damağımız hep lezzetlidir. Farklı haller yaşayabiliriz, farklı yerlerden gelebiliriz ama Allah Resulü’nde; Aşure, Ehl-i Beyt-i Resulullahta birlik alametidir.”
“AŞARE’NİN LEZZİ zikirdedir”
“Aşûre rasgele yemek vaziyetinde değil veya burada yemek yapmıyoruz. Dua ediyoruz ya Rabbi, farklılıklarımız bir olsun, bizi razı olduğun sohbette daim eyle. Bizim kabahatimiz Ehl-i Beyt yolunda- i Mustafa olabilir kusurumuz ama biz bu yolda kararlıyız.Bizi harekete geçirin.Nefslerine ve hevalarına düşmüş Yezidlerden harekete geçelim.Bu, bu dünya hayatında Hüseyni olarak yaşayarak ve bizi kabul ederek demektir. en hoş güzel ahlâklarla huzuruna.yiyenlere de şifalar dilerim.aşurenin tadı zikirdedir.aşura şeker döküldüğü gibi tevhid şükran makamında tatbik olunur. zikir modu.Celal isminin uygulanacağı ve eski aşurenin diriltilmesi için, burada güya kabirdekiler kazana geldiler ve bizlerde bu aşının bizimle birlikte pişirilmesinin sohbetini sizlere yaşatmaya çalışacağız. Eren’in yardımıyla…”
BEŞ YÜZYILLIK GELENEK FITNESSTA İNCELENİYOR
Kerbela Şehitlerinin ruhunda aşure kaynatma geleneğinin aslına uygun olarak sürdürüldüğü döneme tanık olan kişilere ulaşarak tüm detayları kaydeden İnsan ve İrfan Vakfı; Buğdayın yıkanmasından alet-edevat kazana atılırken kılınacak duaya, aşureyi kaynatanların kıyafetlerinden, ilahi ve mersiyelere kadar her şeyi titizlikle hazırlayarak aşure kaynatma geleneğini yeniden canlandırmıştır. şarkı olsun Şifalı mısralar, ağıtlar, zikirler ve dualar eşliğinde Aşure’nin Ehl-i Beyt aşkıyla kaynamasına İstanbullular şahit oldu.
Dualarla kaynatılan aşure mahalle sakinlerine ve misafirlere ikram edildi.